Hääpäivän aikataulutus

Häitä suunnitellessa kannattaa luoda hääpäivälle aikataulu, jota noudattaa. Mihin aikaan vihkiminen tapahtuu ja milloin on valokuvauksen aika? Tässä artikkelissa kerromme kaiken mitä sinun tulee tietää, kun on hääpäivän yksityiskohtaisen suunnittelun aika.

Teksti: Sara Åhlström Kuvat: Adobestock.com

Kaikki häät ovat yksilöllisiä ja keskenään erilaisia. Artikkelin lopussa oleva aikataulurunko voi kuitenkin helpottaa suuren päivänne suunnittelua, vaikka muokkaisittekin sitä omien hääpäivän tarpeidenne ja suunnitelmienne mukaiseksi. Pyysimme hääsuunnittelijaa ja häävalokuvaajaa jakamaan heidän parhaat vinkkinsä aikataulun suunnittelun suhteen.

Mitä asioita tulee huomioida aikataulua suunnitellessa?

Tärkeintä on tehdä mahdollisimman yksityiskohtainen suunnitelma. Kohta kohdalta ja kellonajoilla varustettua suunnitelmaa on helppo seurata. Kannattaa kirjata ylös kaikkien tärkeiden henkilöiden, kuten tavarantoimittajien, seremoniamestarin, kaason ja bestmanin yhteystiedot, jotta kaikki listan käsiinsä saavat henkilöt tietävät keneen ottaa tarvittaessa yhteyttä. Aloita kirjaamalla vihkimishetki aikatauluun ja täytä tapahtumat aikatauluineen takaperoisesti, eli valokuvaus, pukeutuminen, ruokailu, meikkaus, hiustenlaitto ja aamiainen. Lisää sitten vihkitilaisuuden jälkeiset tapahtumat aikatauluun: halaukset ja riisinheitot, siirtyminen juhlatilaan, ruokailua edeltävä seurustelu, juhlaruokailu alkupaloineen sekä pää- ja jälkiruokineen, äläkä unohda puheita ja muuta ohjelmaa. Vaikka tekisitte tarkan minuuttiaikataulun, joudutte todennäköisesti joustamaan sen suhteen, mutta suunnitelma auttaa seremoniamestaria ja keittiöhenkilökuntaa seuraamaan järjestystä ja joustamaan jonkin verran. Järjestys ja kunkin tapahtumaosion keston arviointi ovat olennaisia.

Mitä kannattaa huomioida hääkuvauksen aikataulutusta suunniteltaessa?

Useimmille hääkuvaajille on tärkeää tietää milloin ja missä järjestyksessä asioita tapahtuu päivän aikana ja tämän takia kuvaajalle usein toimitetaan ensitapaamisen yhteydessä aikataulusuunnitelma. Hääparilla on harvoin kokemusta hääpäivän aikataulutuksesta, joten on tärkeää ottaa kokenut hääkuvaaja mukaan suunnitteluun, jotta aikaa varmasti riittää portrettikuvauksiin ja muuhun.

Mihin aikaan vihkimisen tulee tapahtua?
Tämä riippuu täysin siitä, kuvataanko hääpari ennen vai jälkeen vihkimisen, onko vihki- ja juhlapaikan välillä pitkä siirtymisaika ja kuinka pitkä- tai lyhytkestoinen itse vihkitoimitus on, jne. Kannattaa harkita kellonaikaa huolella, mutta yleinen aika on noin 14:30, sillä tuolloin päivä rytmittyy melko tasaisesti.

Paljonko aikaa kannattaa varata vihkipaikasta juhlapaikkaan siirtymiselle?
Tämä tietenkin riippuu siitä, kuinka kaukana juhlapaikka on ja kauanko sinne siirtyminen kestää. On kiva ajatus yllättää vieraat pienillä naposteltavilla pitkin päivää – miksi ette siis jakaisi vieraille hieman matkakarkkia heidän ajomatkalleen tai anna heille limsapulloa ja sipsiä mukaan, kun he siirtyvät bussilla juhlapaikalle? Muistakaa, että seremoniamestarin tulee ilmoittaa tulostanne ajoissa juhlapaikan hovimestarille, että he voivat valmistautua häämaljan nostoa varten.

Mitä muuta tulee huomioida häävalokuvauksen aikataulutuksen suunnittelussa?

Useimmat taitavat valokuvaajat yrittävät varastaa hääparin hetkeksi ruokailun lomassa auringonlaskun aikaan, sillä tuolloin luonnonvalaistus on taianomainen ja kuviin saadaan upea romanttinen tunnelma. Valokuvaaja saa hyvät kuvat otettua noin 20 minuutissa, oikean valon löytämiseen menee oma aikansa ja siihen on omat täydelliset hetkensä.

Valokuvaaja suosittelee myös vinkkaamaan keittiölle, että varautuvat hieman venyttämään ruokailuaikaa iltavalokuvauksen takia. Kannattaa muutenkin lisätä aikatauluun hieman ”luppoaikaa” sinne sun tänne, jotta aikataulu ei riistäydy käsistä, jos jokin osio venyy. Kokonaisen päivän aikana tapahtuu usein jotain odottamatonta. Kaikki pitää saada mahdutettua ja onnistumaan, ja tulette taatusti olemaan itsellenne kiitollisia, kun teette hieman väljän aikataulun.

Hääsuunnittelijan parhaat vinkit!

 • Suunnitelkaa yksityiskohtainen aikataulu ja käykää se läpi yhdessä seremonia- ja hovimestarinne kanssa. Pitäkää huolta, että olette kaikki kartalla tärkeimmistä kellonajoista.
 • Lämpimän ruoan tarjoilu on esimerkiksi asia, jonka pitää tapahtua sovittuna ajankohtana. Mikäli kokit ehtivät asetella ruoat lautasille ja joku päättää aloittaa piiitkän puheen, ehtii ruoka jäähtyä sen aikana.
 • Huomioikaa, että aikataulua on lähes mahdotonta noudattaa minuutintarkasti, mutta se on tärkeä väline eri osa-alueiden kestojen arvioinnissa ja järjestyksen ylläpitämisessä.

 

Häävalokuvaajan parhaat vinkit!

 • Häävalokuvaajan palkkaaminen vain muutamaksi tunniksi tuottaa ongelmia, mikäli hääpari haluaa kuvauksen järjestettävän keskellä päivää, sillä kuvateknisistä syistä kirkas, vahva valo ei ole paras mahdollinen onnistuneille kuville. Luonnollisesti hääpari saa valita yhdessä kuvaajan kanssa heille sopivan ajankohdan, mutta kannattaa varautua siihen, että useimmat valokuvaajat ottavat vastaan ainoastaan puolen- ja kokopäivän kuvauksia huippusesongin aikana.
 • Suosittelemme sijoittamaan valokuvaajaan, joka voi seurata hääparin matkassa koko päivän. Näin voitte jälkikäteen katsella kuvianne yhä uudestaan ja palata takaisin päivän tunnelmiin ja muistella yhteisiä hetkiänne ja tarinaanne. Koko päivän mukana oleva valokuvaaja ikuistaa myös hetkiä, joissa ette itse ole ehtineet olla mukana tai jotka jäivät teiltä huomiotta. Voi olla ihanaa katsella kuvia esimerkiksi toistenne valmistautumishetkistä.
 • Useimmat hääparit haluavat usein luontoa kuvien taustalle tai liikettä kuviin, näin ollen kannattaa laittaa jalkaan mukavat kengät. Kannattaa järjestää luonnossa tapahtuva valokuvaus vihkimisen jälkeen mikäli morsiamena pelkäät mekkosi tahriutuvan.

Lue lisää

9 vinkkiä – näin saatte enemmän irti hääjuhlasta!

Hääjuhlien suunnitteleminen on uskomattoman ihanaa – pitäkää huoli, että teette hääjuhlastanne ikimuistoisen kokemuksen vieraillenne!

Ryhmäkuvaus häissä? Tässä kaikki mitä sinun tulee tietää!

Tässä vinkkejä siihen miten onnistutte parhaiten ryhmäkuvien otossa vihkipäivän aikana.

Aika kirjoittaa toivelista

kuinka lahjalista tulisikaan oikein laatia ja millaisia kirjoittamattomia sääntöjä tähän liittyy?

Osoita arvostuksesi hääsaattueelle

Osoittakaa arvostuksenne antamalla heille kauniit lahjat.

Tavallisimmat häihin liittyvät tilaisuudet

Itse vihkimisen, seurustelun ja hääjuhlan sisältävän päivän lisäksi on olemassa useita häihin liittyviä järjestelyjä joista tässä käymme läpi tavallisimmat.

Näin pandemia on muuttanut hääperinteitä

Vaikka toivommekin ettei pandemiaa olisi koskaan tullut, sillä on myös ollut joitain myönteisiä vaikutuksia.

Kuka tekee mitäkin häissä?

Häiden järjestelyjä varten on tärkeä valita muutama tärkeä avainhenkilö. Nämä henkilöt saavat tietyn vastuun ja tehtävän hoidettavakseen hääpäivänänne. Mutta keitä…

Suunnittelu alkakoon

Olemme laatineet pienen aikajanan avuksenne suunnitteluun, jotta kaikki kulkisi kuin rasvattu.

Tarkistuslista hääsuunnittelua varten

Tässä esittelemme käytännön tarkistuslistan hääsuunnittelua varten

Tahdon, tahdon ja vielä kerran tahdon

Amerikasta Suomeen kantautunut seremonia on meille vielä kovin tuntematon, mutta mitä mainioin tapa juhlia asioista ihaninta, eli rakkautta.

Huomenlahja – Muisto elämänne onnellisimmasta hetkestä

Huomenlahjan antaminen puolisolle häiden jälkeisenä aamuna on perinne, jota monet pitävät tärkeänä ja oleellisena osana naimisiin menoa.

Häiden järjestäminen keskellä viikkoa

Häiden järjestäminen keskellä viikkoa - monet lauantait tulevat olemaan täyteen varattuja.

Hääsuunnittelua pandemian jälkeen

Covid-19 aiheuttama pandemia on johtanut monen uuden innovatiivisen idean ja ratkaisun käyttöönottoon – tämän ovat ehdottomasti myös kokeneet häitään suunnittelevat,…

20 tavallisinta virhettä häävalokuvaukseen liittyen

Miksi toistaa jonkun muun tekemiä virheitä? Huomioi seuraavat asiat ennen valokuvaajan palkkaamista ja häävalokuvauksen toteutusta.

Häälahjojen top 10

Onko sinut kutsuttu häihin ja pelkäät antavasi aivan vääränlaisen lahjan? Ei hätää, tässä tulee hyviä vinkkejä.

Häiden vuosipäivät

Häiden vuosipäiviä juhlistetaan muistellaksemme miksi menimme naimisiin. Tämä on erityinen päivä, jonka voimme omistaa toisillemme ja hieno tilaisuus osoittaa rakkauttamme.

Valitse kaasosi huolella

tämän nimityksen mukana tulee myös tietty vastuu. Jaamme tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen huomion, joita kannattaa pohtia kaasoja valitessa.

9 vinkkiä onnistuneeseen hääpäivään

Ennen hääpäivää suurin osa morsiamista jännittää eniten sitä, että jokin menee pieleen itse hääpäivänä. Mutta älä huoli, tässä artikkelissa annamme…

Laatikaa hääbudjettinne

Ensimmäinen askel hääsuunnittelussa on hääbudjetin laatiminen.

Sanna & Topi

Olimme pitkään ystäviä, kunnes ystävyys muuttui rakkaudeksi ja seuraavana keväänä aloimmekin seurustelemaan. Siitä eteenpäin olemmekin olleet yhdessä.

Aikataulurunko – tässä suuntaa-antava suunnitelma

 • 08.00

   

  Aamiainen

 • 09.00-11.00

   

  Kampaus ja meikki

 • 11.00

   

  Aikaa pukeutumiselle

 • 11:30-12.00:

   

  Siirtyminen vihkitilaisuuteen – muista syödä jotain kevyttä ja juoda vettä!

 • 13.00

   

  Vihkiminen alkaa

 • 14.00-15.30

   

  Halauksia, riisinheittoa ja vihkimisen jälkeistä valokuvausta

 • 15.30-16.00

   

  Siirtyminen juhlatilaan. Järjestä jotain pientä matkaevästä vieraillesi!

 • 16.00-17.00

   

  Tervetulomalja ja mahdollisesti jotain ohjelmaa

 • 17.00-20.00

   

  Hääateria

 • 19.00-19.30

   

  Aikaa ilta-auringossa otettaville kuville

 • 20.00-02.00

   

  Hääjuhla!

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Suunnittelu alkakoon

Olemme laatineet pienen aikajanan avuksenne suunnitteluun, jotta kaikki kulkisi kuin rasvattu.

Lue Lisää

Tarkistuslista hääsuunnittelua varten

Tässä esittelemme käytännön tarkistuslistan hääsuunnittelua varten

Lue Lisää

THE muistilista häiden jälkeiselle ajalle

Tähän olemme kasanneet muistilistan puolestanne.

Lue Lisää

Hääpäivän aikataulutus

Häitä suunnitellessa kannattaa luoda hääpäivälle aikataulu, jota noudattaa. Mihin aikaan vihkiminen tapahtuu ja milloin on valokuvauksen aika?

Lue Lisää

Calligraphen tarjoaa kaiken tarvittavan suureen päiväänne!

Haastattelussamme on hääasiantuntija Anna Thunell, joka toimii Creative Directorina ja osaomistajana Calligraphenilla. Calligraphen on pohjoismaiden suurin hääjuhlien painotuotteiden ja koristeiden…

Lue Lisää

Suuri suunnitteluopas tulevalle hääparille

Häiden suunnittelu edellyttää, että te kumpikin pidätte kielen keskellä suuta ja opettelette suunnittelussa panostamaan oikeisiin asioihin oikeaan aikaan. Häät ja…

Lue Lisää

Social media wedding

aluatko viedä hääsi nettiin, mutta et tiedä kuinka? Olemme tarkastelleet asiaa ja selvittäneet, kuinka sosiaalisia medioita voi hyödyntää häissään.

Lue Lisää

Suunnitelkaa juhlanne hääplannerilla

Tämän oppaan avulla voitte helposti suunnitella hääpäivänne askel askeleelta. Ladatkaa ”hääplanneri” ja aloittakaa unelmienne häiden suunnittelu jo tänään!

Lue Lisää

Miksi tulisi hankkia hää- ja juhlasuunnittelija?

Mitä hääsuunnittelija oikeastaan tekee? Miksi hankkia sellainen? Näistä ja monista muista mieltä askarruttavista kysymyksistä haastattelin Juhlasuunnittelu Ilonasi -yrityksen Ilona Taipaletta.

Lue Lisää

Lahjalistan kirjoittamisen taito

On tullut aika lähettää kutsut häävieraille. Kirkko ja juhlapaikka on varattu, päivämäärä on tiedossa, ja nyt jäljellä on vain lahjalistan…

Lue Lisää