Hääpäivän aikataulutus

Häitä suunnitellessa kannattaa luoda hääpäivälle aikataulu, jota noudattaa. Mihin aikaan vihkiminen tapahtuu ja milloin on valokuvauksen aika? Tässä artikkelissa kerromme kaiken mitä sinun tulee tietää, kun on hääpäivän yksityiskohtaisen suunnittelun aika.

Teksti: Sara Åhlström Kuvat: Adobestock.com

Kaikki häät ovat yksilöllisiä ja keskenään erilaisia. Artikkelin lopussa oleva aikataulurunko voi kuitenkin helpottaa suuren päivänne suunnittelua, vaikka muokkaisittekin sitä omien hääpäivän tarpeidenne ja suunnitelmienne mukaiseksi. Pyysimme hääsuunnittelijaa ja häävalokuvaajaa jakamaan heidän parhaat vinkkinsä aikataulun suunnittelun suhteen.

Mitä asioita tulee huomioida aikataulua suunnitellessa?

Tärkeintä on tehdä mahdollisimman yksityiskohtainen suunnitelma. Kohta kohdalta ja kellonajoilla varustettua suunnitelmaa on helppo seurata. Kannattaa kirjata ylös kaikkien tärkeiden henkilöiden, kuten tavarantoimittajien, seremoniamestarin, kaason ja bestmanin yhteystiedot, jotta kaikki listan käsiinsä saavat henkilöt tietävät keneen ottaa tarvittaessa yhteyttä. Aloita kirjaamalla vihkimishetki aikatauluun ja täytä tapahtumat aikatauluineen takaperoisesti, eli valokuvaus, pukeutuminen, ruokailu, meikkaus, hiustenlaitto ja aamiainen. Lisää sitten vihkitilaisuuden jälkeiset tapahtumat aikatauluun: halaukset ja riisinheitot, siirtyminen juhlatilaan, ruokailua edeltävä seurustelu, juhlaruokailu alkupaloineen sekä pää- ja jälkiruokineen, äläkä unohda puheita ja muuta ohjelmaa. Vaikka tekisitte tarkan minuuttiaikataulun, joudutte todennäköisesti joustamaan sen suhteen, mutta suunnitelma auttaa seremoniamestaria ja keittiöhenkilökuntaa seuraamaan järjestystä ja joustamaan jonkin verran. Järjestys ja kunkin tapahtumaosion keston arviointi ovat olennaisia.

Mitä kannattaa huomioida hääkuvauksen aikataulutusta suunniteltaessa?

Useimmille hääkuvaajille on tärkeää tietää milloin ja missä järjestyksessä asioita tapahtuu päivän aikana ja tämän takia kuvaajalle usein toimitetaan ensitapaamisen yhteydessä aikataulusuunnitelma. Hääparilla on harvoin kokemusta hääpäivän aikataulutuksesta, joten on tärkeää ottaa kokenut hääkuvaaja mukaan suunnitteluun, jotta aikaa varmasti riittää portrettikuvauksiin ja muuhun.

Mihin aikaan vihkimisen tulee tapahtua?
Tämä riippuu täysin siitä, kuvataanko hääpari ennen vai jälkeen vihkimisen, onko vihki- ja juhlapaikan välillä pitkä siirtymisaika ja kuinka pitkä- tai lyhytkestoinen itse vihkitoimitus on, jne. Kannattaa harkita kellonaikaa huolella, mutta yleinen aika on noin 14:30, sillä tuolloin päivä rytmittyy melko tasaisesti.

Paljonko aikaa kannattaa varata vihkipaikasta juhlapaikkaan siirtymiselle?
Tämä tietenkin riippuu siitä, kuinka kaukana juhlapaikka on ja kauanko sinne siirtyminen kestää. On kiva ajatus yllättää vieraat pienillä naposteltavilla pitkin päivää – miksi ette siis jakaisi vieraille hieman matkakarkkia heidän ajomatkalleen tai anna heille limsapulloa ja sipsiä mukaan, kun he siirtyvät bussilla juhlapaikalle? Muistakaa, että seremoniamestarin tulee ilmoittaa tulostanne ajoissa juhlapaikan hovimestarille, että he voivat valmistautua häämaljan nostoa varten.

Mitä muuta tulee huomioida häävalokuvauksen aikataulutuksen suunnittelussa?

Useimmat taitavat valokuvaajat yrittävät varastaa hääparin hetkeksi ruokailun lomassa auringonlaskun aikaan, sillä tuolloin luonnonvalaistus on taianomainen ja kuviin saadaan upea romanttinen tunnelma. Valokuvaaja saa hyvät kuvat otettua noin 20 minuutissa, oikean valon löytämiseen menee oma aikansa ja siihen on omat täydelliset hetkensä.

Valokuvaaja suosittelee myös vinkkaamaan keittiölle, että varautuvat hieman venyttämään ruokailuaikaa iltavalokuvauksen takia. Kannattaa muutenkin lisätä aikatauluun hieman ”luppoaikaa” sinne sun tänne, jotta aikataulu ei riistäydy käsistä, jos jokin osio venyy. Kokonaisen päivän aikana tapahtuu usein jotain odottamatonta. Kaikki pitää saada mahdutettua ja onnistumaan, ja tulette taatusti olemaan itsellenne kiitollisia, kun teette hieman väljän aikataulun.

Hääsuunnittelijan parhaat vinkit!

 • Suunnitelkaa yksityiskohtainen aikataulu ja käykää se läpi yhdessä seremonia- ja hovimestarinne kanssa. Pitäkää huolta, että olette kaikki kartalla tärkeimmistä kellonajoista.
 • Lämpimän ruoan tarjoilu on esimerkiksi asia, jonka pitää tapahtua sovittuna ajankohtana. Mikäli kokit ehtivät asetella ruoat lautasille ja joku päättää aloittaa piiitkän puheen, ehtii ruoka jäähtyä sen aikana.
 • Huomioikaa, että aikataulua on lähes mahdotonta noudattaa minuutintarkasti, mutta se on tärkeä väline eri osa-alueiden kestojen arvioinnissa ja järjestyksen ylläpitämisessä.

 

Häävalokuvaajan parhaat vinkit!

 • Häävalokuvaajan palkkaaminen vain muutamaksi tunniksi tuottaa ongelmia, mikäli hääpari haluaa kuvauksen järjestettävän keskellä päivää, sillä kuvateknisistä syistä kirkas, vahva valo ei ole paras mahdollinen onnistuneille kuville. Luonnollisesti hääpari saa valita yhdessä kuvaajan kanssa heille sopivan ajankohdan, mutta kannattaa varautua siihen, että useimmat valokuvaajat ottavat vastaan ainoastaan puolen- ja kokopäivän kuvauksia huippusesongin aikana.
 • Suosittelemme sijoittamaan valokuvaajaan, joka voi seurata hääparin matkassa koko päivän. Näin voitte jälkikäteen katsella kuvianne yhä uudestaan ja palata takaisin päivän tunnelmiin ja muistella yhteisiä hetkiänne ja tarinaanne. Koko päivän mukana oleva valokuvaaja ikuistaa myös hetkiä, joissa ette itse ole ehtineet olla mukana tai jotka jäivät teiltä huomiotta. Voi olla ihanaa katsella kuvia esimerkiksi toistenne valmistautumishetkistä.
 • Useimmat hääparit haluavat usein luontoa kuvien taustalle tai liikettä kuviin, näin ollen kannattaa laittaa jalkaan mukavat kengät. Kannattaa järjestää luonnossa tapahtuva valokuvaus vihkimisen jälkeen mikäli morsiamena pelkäät mekkosi tahriutuvan.

Lue lisää

First Look – Ei vain sulhaselle

First look -kuvien trendi on tullut jäädäkseen! Mutta oletko ajatellut, että on olemassa muitakin ensivaikutelmia, jotka saattavat myös olla ikuistamisen…

Bridgertonin morsiuspuvut

Bridgerton-sarjan romanttiset häät ovat inspiroineet todellisen morsiuskokoelman.

Hääbingo

Hääbingo on hauska leikki tunnelman keventämiseen ja tutustumiseen.

Meidän häät: Katja & Stefan

Olipa kerran tyttöjen viikonloppu Savonlinnassa. Katja oli vahvasti sitä mieltä, että ei enää epäonnistuneen ensimmäisen avioliiton jälkeen halua miestä elämäänsä,…

Meidän häät: Helen & Jukka

Olemmekin olleet tiiviisti yhdessä noista päivistä saakka ja syyskuussa 2023 yhteinen matkamme huipentui häihin, joita vietettiin hulppeasti Tampereella.

Sosiaalinen media ja kuvien jakaminen

Sosiaalisen median käyttö häiden yhteydessä voi olla haastavaa vieraille. Saako puhelinta käyttää juhlan aikana? Saako kuvia julkaista ennen hääparia tai…

Häät Toscanassa!

Linda ja Björn sanoivat toisilleen ’tahdon’ Toscanan auringon alla ja tässä artikkelissa esittelemme hääpäivän kauniit kuvat!

TESTI: Mikä hääteema sopii sinulle parhaiten?

Etkä tiedä, minkä hääteeman valitsisit? Tee tämä testi ja löydä persoonallisuuttasi parhaiten kuvaava teema.

20 parasta kappaletta häävalssiksi

Ettekö ole vielä päättäneet häätanssinne musiikkia? Älä huoli, sillä olemme löytäneet suosikkikappaleemme kautta aikojen.

Tapaa uusi bloggaajamme!

Tervetuloa uusi bloggaajamme: Melissa! Pääset tästedes seuraamaan hänen blogiaan kotisivuillamme ja some-kanavillamme!

Häävieraiden Budjetti

Häävieraat ovat valmiita käyttämään häihin keskimäärin 266 euroa – tätä vieraat odottavat häiltä

Hääaterian grand finale: Hääkakku!

Kun hääateria on viimeistelty, on jäljellä aterian pääkohta: Hääkakku. Mutta miltä sen tulee näyttää? Mitä makuja siihen tulee, ja mitä…

Taianomaiset talvihäät

Seuraavassa muutama vinkki kuinka toteutat täydelliset talvihäät.

Emma & Henri

Konsertti-ilta venyi yön pikkutunneille asti, ja tuntui kuin olisimme tunteneet toisemme jo pitkään. Aloimme seurustella, ja keväällä 2020 menimme yhteisestä…

8 hauskaa leikkiä vieraille odotuksen ajaksi

Jotta vieraat eivät pitkästyisi tai joutuisi odottamaan liian kauaa, voi olla mukava ajatus valmistella heille muutamia hauskoja leikkejä.

Oona ja Kristan

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen sanoimme vihdoin toisillemme tahdon.

Tanja & Jaakko

Koska Hirvihaaran Kartano on niin loistokas ja upea halusimme myös teemalta samaa. Juhliemme teemaksi valikoituikin ihana vintage.

Hauskoja juttuja juhlaan

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia hienoja juttuja, jotka ovat sekä koristeellisia, että viihdyttäviä elementtejä hääjuhlassa!

Trash the dress

Toimittajamme nousi wakeboardin päälle ja testasi ”trash the dress” -trendiä.

Michelin-ravintolat Pohjoismaissa

Michelin-oppaan tarkastajat ovat matkustaneet jälleen kuluneen vuoden aikana kaikissa viidessä maassa, jotka ovat mukana Michelin-oppaan pohjoismaisessa versiossa: Tanska, Suomi, Islanti,…

Vieraslista: Kenet kutsut häihisi?

Onko pakko kutsua 70-vuotias Olga-täti vai riittääkö läheisimmät perheenjäsenet? Nyt on aika päättää vieraslistasta!

Häät eri kulttuureissa – Hindulaisuus

Eri kulttuurien kohdatessa saavat hääperinteetkin uusia piirteitä ja muuntuvat. Oletko saanut kutsun häihin, jotka järjestää eri kulttuurin tai uskonnollisen taustan…

Vegaaninen häämenu

Vegaaninen menu on täynnä väriä ja mielikuvitusta. Tässä 12 vinkkiä inspiroivaan, vegaanikeittiön häätarjoiluun.

Tuletko puolisokseni? 23 eri tapaa kosia

Oletko yksi heistä, joka ei vielä ole esittänyt suurta kysymystä? Tässä tarjoamme sinulle muutamia ideoita kosintaa varten.

Aikataulurunko – tässä suuntaa-antava suunnitelma

 • 08.00

   

  Aamiainen

 • 09.00-11.00

   

  Kampaus ja meikki

 • 11.00

   

  Aikaa pukeutumiselle

 • 11:30-12.00:

   

  Siirtyminen vihkitilaisuuteen – muista syödä jotain kevyttä ja juoda vettä!

 • 13.00

   

  Vihkiminen alkaa

 • 14.00-15.30

   

  Halauksia, riisinheittoa ja vihkimisen jälkeistä valokuvausta

 • 15.30-16.00

   

  Siirtyminen juhlatilaan. Järjestä jotain pientä matkaevästä vieraillesi!

 • 16.00-17.00

   

  Tervetulomalja ja mahdollisesti jotain ohjelmaa

 • 17.00-20.00

   

  Hääateria

 • 19.00-19.30

   

  Aikaa ilta-auringossa otettaville kuville

 • 20.00-02.00

   

  Hääjuhla!

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Taianomaiset talvihäät

Seuraavassa muutama vinkki kuinka toteutat täydelliset talvihäät.

Lue Lisää

Vieraslista: Kenet kutsut häihisi?

Onko pakko kutsua 70-vuotias Olga-täti vai riittääkö läheisimmät perheenjäsenet? Nyt on aika päättää vieraslistasta!

Lue Lisää

Suunnittelu alkakoon

Olemme laatineet pienen aikajanan avuksenne suunnitteluun, jotta kaikki kulkisi kuin rasvattu.

Lue Lisää

THE muistilista häiden jälkeiselle ajalle

Tähän olemme kasanneet muistilistan puolestanne.

Lue Lisää

Hääpäivän aikataulutus

Häitä suunnitellessa kannattaa luoda hääpäivälle aikataulu, jota noudattaa. Mihin aikaan vihkiminen tapahtuu ja milloin on valokuvauksen aika?

Lue Lisää

Suuri suunnitteluopas tulevalle hääparille

Häiden suunnittelu edellyttää, että te kumpikin pidätte kielen keskellä suuta ja opettelette suunnittelussa panostamaan oikeisiin asioihin oikeaan aikaan. Häät ja…

Lue Lisää

Social media wedding

aluatko viedä hääsi nettiin, mutta et tiedä kuinka? Olemme tarkastelleet asiaa ja selvittäneet, kuinka sosiaalisia medioita voi hyödyntää häissään.

Lue Lisää

Suunnitelkaa juhlanne hääplannerilla

Tämän oppaan avulla voitte helposti suunnitella hääpäivänne askel askeleelta. Ladatkaa ”hääplanneri” ja aloittakaa unelmienne häiden suunnittelu jo tänään!

Lue Lisää

Miksi tulisi hankkia hää- ja juhlasuunnittelija?

Mitä hääsuunnittelija oikeastaan tekee? Miksi hankkia sellainen? Näistä ja monista muista mieltä askarruttavista kysymyksistä haastattelin Juhlasuunnittelu Ilonasi -yrityksen Ilona Taipaletta.

Lue Lisää