Pidä rakkaus yllä

Kirkossa sanomme toisillemme TAHDON ja lupaamme olla yhdessä kunnes kuolema meidät erottaa. Mutta kuinka me käytännössä pidämme rakkautta yllä? Tässä artikkelissa jaamme muutaman terapeutin parhaat neuvot rakkauden ylläpitämiseksi.
Maj Wismann on pariterapeutti ja seksologi, joka on jo yli 10 vuoden ajan auttanut pareja ylläpitämään ja uudelleenlöytämään rakkautta terapian, luentojen ja kurssien avulla. Seuraavassa hän jakaa Häät ja Juhlat -lehden kanssa parhaat neuvonsa.

Teksti: Ursula Österberg  Kuvat: Shutterstock

Olkaa kiinnostuneita toisistanne
”Ylläpitäkää kiinnostus toisianne kohtaan” on ensimmäinen asia mitä Maj Wismann sanoo, kun häneltä kysytään hyviä neuvoja tuleville aviopuolisoille. Me kehitymme alituisesti, mutta se jää usein huomiotta parisuhteessa, jossa toinen otetaan itsestäänselvyytenä. Ole utelias asioista, jotka koskevat kumppaniasi ja seuraa hänen kehitystään – tällöin kumppani tuntee olonsa huomioiduksi parisuhteessa ja se on avain rakkaudentäyteiseen suhteeseen ja onneen, Maj sanoo. Kysy aidosti kiinnostuneena miten kumppanisi päivä on mennyt, kun illalla istuudutte alas syömään päivällistä. Kysy häneltä mitä unelmia ja tavoitteita hänellä on teidän suhteenne, äläkä oleta tietäväsi vastausta. Me ihmiset muutumme koko ajan, ja parisuhteen pitää pysyä muutoksessa mukana, jotta se olisi toimiva.

 

Varatkaa aikaa toisillenne
On aivan yhtä tärkeää varata aikaa toisillenne, kuin itselleenkin. Aikaa, jolloin näette toisianne ja teette asioita yhdessä. Pelkästään eläminen saman katon alla ei ole tarpeeksi – tarvitsette aktiivista tekemistä, jotta huomioitte toisenne. Tämä on erityisen tärkeää varsinkin jos teillä on lapsia. Vanhempina kaipaa usein omaa aikaa ja onkin tavallista, että parisuhteessa aikuinen haluaa yhden illan kuukaudessa, jonka voi käyttää miten mielii (usein tämä käsittää sosiaalista kanssakäymistä ystävien kanssa). Mutta varatkaa aikaa myös toisillenne ja hankkikaa lapsenvahti aina silloin tällöin.

 

Tehkää vuosisuunnitelma
Tutkimukset ovat osoittaneet, että parit, jotka tekevät suunnitelmia parisuhteensa ylläpitämiseksi, pysyvät pidempään yhdessä ja heillä on myös parempi yhteiselämä. Suunnitelma voi sisältää tavoitteita koskien suhdetta kuten myös tavoitteita henkilökohtaisesta kehittymisestä. Kaiken A ja O on olla selkeä toiveissaan siitä, mitä haluaa saada kumppaniltaan ja parisuhteeltaan. Emme ole ajatustenlukijoita, joten kerro kumppanillesi, mikä tekee sinut onnelliseksi ja tee suunnitelma, jossa on osatavoitteita, jotka auttavat teitä saavuttamaan päätavoitteet. Tällä tavoin voitte keskittyä parisuhteeseen ja siihen, kuinka voitte olla mahdollisimman onnellisia. Hääpäivän tai tapaamispäivän juhliminen yhdessä on myös tapa huomioida parisuhdetta ja toisiaan, Maj kiteyttää.

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top