Kukat tekevät juhlan

Millaiset ovat tämän hetken hääkukkatrendit? Millaisia mahdollisuuksia kukkien käyttö juhlassa antaa?

Teksti: Maija Liikkanen  Kuvat: Shutterstock

”Hääkukkien valinnassa vain mielikuvitus on rajana”, kertoo kukkakauppa Broncon floristi Niina.

”Skandinaavisesti tyypillistä on kuitenkin tietynlainen hillitty ilme. Maailmalla suosiotaan kasvattava sademetsätyyppinen vihreys ei ole ainakaan vielä rantautunut Suomeen.”

Sen sijaan Suomessa suositaan tällä hetkellä erityisesti rentoa, luonnollista ja runsasta ilmettä. Pastellisävyt ovat nousseet suureksi suosikiksi, ja perinteinen valkoinen on saanut väistyä.

 

Niinan mukaan kukkien suunnittelu alkaa aina budjetista.

”Kun tiedetään budjetti, osataan mitoittaa suunnitelmat oikein. Kukkien merkitys hääparille on niin yksilöllinen: joillekin ne ovat äärettömän tärkeä osa juhlaa, toisille ne eivät ole niin tärkeitä.”

 

Olennaista on kartoittaa juhlien tunnelma ja teemavärit. Monilla asioilla on merkitystä: juhlaväen persoona, puvut ja asusteet, juhlapaikka ja vuodenaika. Ovatko kyseessä modernimmat juhlat, vai halutaanko enemmän rönsyilevää romanttisuutta

Kaikki selvitetään, jotta saadaan juuri tunnelmaan sopivat kukitukset.

 

Kaikki lähtee tietysti morsiuskimpusta.

”Juuri nyt suositaan paljon luontevia, omilla varsilla kulkevia, pyöreän mallisia kimppuja. Aiemmin käytetty pisaramalli on selvästi hävinnyt toivelistoilta.”

Morsiamen lisäksi myös muu hääväki voidaan kukittaa. Niinan mukaan lista on loputon.

”On niitä, jotka haluavat kukkia vain morsiusparille. Toiset taas toivovat myös bestmanit, kaasot, morsiuslapset sekä vanhemmat mukaan. Tässäkin menemme ehdottomasti asiakkaan toiveiden mukana: jokaisella on oma tyylinsä.”

 

Kukkia voi käyttää mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.

Tyypillisimpiä koristeltavia ovat kulkuneuvo vihkipaikalta juhlapaikalle, juhlatilan sisääntuloväylät, noutopöytä, ruokapöydät sekä mahdollinen lava tai muu esiintymisalue. Myös kirkko saa usein omat kukkansa.

”Toisinaan kukitetaan kaikki vessoista alkaen”, Niina kertoo, ”mutta mihinkään aivan pähkähulluun en ole vielä itse törmännyt. Suomessa lähdetään harvoin irrottelemaan koristelussa, täällä arvostetaan hillittyä ja klassista tyyliä.”

 

Vuodenaika on kukkien kohdalla erityisen tärkeä. Vaikka kaikkea periaatteessa saa vuoden ympäri, on sesonkikasveja, joiden hankkiminen sesongin ulkopuolella voi Niinankin mukaan olla jo turhaa.

”Tyypillisimmät hennot kesäkukat ovat vain tietyn ajan helposti saatavilla, ei niiden etsiminen esimerkiksi keskellä talvea olisi rahallisestikaan järkevää.”

”Esimerkiksi pionit ovat ehdottoman suosittuja, mutta niitä saa vain rajatun ajan, ja onnekkaimmat niitä pääsevät käyttämään. Onneksi on paljon muita lajikkeita, joiden hankkiminen on helpompaa vuoden ympäri.”

Neilikat Niina mainitsee yhtenä erittäin suosittuna, osittain siksi, että värivaihtoehdot ovat lajissa suuret.

”Neilikassa on juuri niitä kauniita pastellin eri sävyjä, joita nykypäivänä kovasti toivotaan.”

 

Harmaan sävyt ovat pastellin halutuin pari. Inspiraatiota etsiessä moni morsian törmääkin Niinan mukaan varmasti myös mehiruusukkeeseen ja eukalyptukseen.

”Ne ovat hennon harmaanvihertäviä kasveja, helppoja yhdisteltäviä ja siksi suosiossa. Kaikki eivät toki niitä halua, mutta uskon, että jokainen tällä hetkellä häitä suunnitteleva on nähnyt niitä jossakin.”

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top