Timantti – jalokivien kuningatar

Timanttisormus

Ihminen on tuhansien vuosien ajan ihaillut timantin kauneutta ja vielä tänäkin päivänä sitä pidetään jalokivien kuningattarena. Mutta kuinka timantti syntyy ja mikä tekee siitä niin kauniin ja halutun?

Teksti: Anna Storm Kuvat: Adobestock.com

 “Diamonds are a girl’s best friend”

 

Kerrotaan, että ensimmäinen timantti löydettiin Intiassa. Intiassa ihmiset palvoivat timantteja ja uskoivat, että kauniit kivet kantoivat sisällään voimakkaita, mystisiä ja maagisia voimia. Jo tuolloin olivat valkoiset (läpikuultavat) timantit kaikista arvostetuimpia ja halutuimpia.

 

Kuinka timantti muodostuu?

Timantti muodostuu suuren paineen ja korkean lämpötilan yhteisvaikutuksesta maan uumenissa, noin 150-200 kilometrin syvyydessä. Pääasiallisesti on olemassa kahden tyyppisiä timantteja, jotka muodostuvat vuorityypeissä, joita kutsutaan peridotiitiksi ja eklogiitiksi. Peridiotiittiset timantit muodostuivat noin 3,5 miljardia vuotta sitten ja eklogiittiset ovat muodostuneet useiden sukupolvien ajan ja ovat iältään 900 miljoonan ja 2,9 miljardin vuoden väliltä. Timantit ovat piilossa maan vaipassa useiden miljoonien vuosien ajan ennen kuin ne kulkeutuvat maan pintaan vulkaanisen magman kanssa.

Timantteja voi syntyy luonnollisesti myös meteori-iskun yhteydessä. Iskusta syntyvä yhtäkkinen paine ja nopea lämmönnousu voivat olla tarpeeksi suuria luomaan mikrotimantteja.

 

Kaksi kolmasosaa kaikista timanteista tulee Afrikan kaivoksista, mutta viime aikoina hyvälaatuisia timantteja ollaan löydetty myös Kanadasta, Venäjän Siperiasta ja Australiasta. Pohjoismaissa ei ole tehty suurempia löydöksiä, mutta pieniä määriä timantteja on löytynyt Ruotsin Lapin Alnöstä.

Timanttisormus

Timantin ominaisuuksia

Täydellinen timantti on syntynyt hitaasti, se on täysin läpikuultava, erittäin kova ja sillä on oktaedrinen (kahdeksanjakoinen) muoto. Timantin laadun määrittelyyn käytetään niin kutsuttua neljä C:tä (Clarity, Color, Cut och Carat).

 

Clarity

Puhtausaste kertoo kuinka puhdas timantti on sisäisiltä ja ulkoisilta epäpuhtauksilta. Sisäiset epäpuhtaudet koostuvat usein vieraista mineraalikristalleista ja pienistä halkeamista tai murtumista. Timantin pinnalta voi puolestaan havaita pieniä reikiä tai naarmuja.

 

Color

Timantin väri on tavallisesti valkoinen (läpikuultava) tai kellertävä. Tavallisinta on, että timantilla on kellertävä sävy, joka taittaa ruskeaan tai harmaaseen. Mutta kaikista arvokaimpia ovat siis ne kivet, jotka ovat läpikuultavia. Edellämainittujen värisävyjen lisäksi timantit voivat olla myös vaaleanpunaisia, sinisiä tai vihreitä. 

 

Cut

Timantin säteilyn määrä riippuu sen mittasuhteista, hionnasta ja symmetriasta. Säteily on se valo, joka heijastuu timantin sisältä takaisin sen pinnalle ja katsojalle. Hionta siis vaikuttaa siihen, kuinka paljon valoa timantti heijastaa. Yleisimmin käytetyt hiontamuodot ovat briljanttihionta ja prinsessahionta, jotka heijastavat valoa parhaiten. Tämän päivän tietotekniikan avulla luodaan kuitenkin alituisesti uusia hiontamuotoja, joissa leikitellään mielenkiintoisten muotojen ja valon heijastusominaisuuksien kanssa. Lue lisää erilaisista hionnoista artikkelin lopussa.

 

Carat
Karaatti on mittayksikkö (1 karaatti = 0,2 g), joka yksittäisenä ominaisuutena on suurin vaikuttaja timantin rahallista arvoa määrittäessä. On tärkeää muistaa, että karaatti ainoastaan mittaa timantin painon, ei välttämättä sen suuruutta. Timantti on luonnonmateriaali, joka hiotaan raakakiven asettamien rajojen mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että samanpainoiset kivet voivat vaihdella kooltaan ja hinnaltaan.

Timanttisormus

Erilaisia hiontoja

Hiontalaatu vaikuttaa siihen kuinka timantti heijastaa valoa ja kuinka säkenöivänä se näin ollen koetaan. Tämän takia hiontaa pidetään timantin tärkeimpänä ominaisuutena. Jotta timantin ainutlaatuiset ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa, tulee se hioa määrättyjen mittasuhteiden mukaisesti. Timantteja hiotaan useisiin eri muotoihin riippuen hiomattoman timantin alkuperäismuodosta, esimerkiksi briljantti-, prinsessa- tai sydänmuotoon. Riippumatta siitä, mihin muotoon timantti hiotaan, on hionnan laatu tärkeä. Hyvin hiottu kivi heijastaa valoa paremmin kuin huonosti hiottu. Tavoitteena on maksimoida timantin heijaistaman valon määrä, mikä lisää esteettistä kokemusta. Hionnan laatu ei vaikuta pelkästään kiven ulkonäköön, vaan se voi vaikuttaa myös suuresti kiven arvoon. Hionnan laatu arvostellaan seuraaviin kategorioihin: Ideal, Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor.

 

Ideal, excellent ja very good kuuluvat kaikki laadukkaasti hiottujen timanttien kategoriaan. Hionnan laatu ilmoitetaan usein vain kiville, jotka ovat painoltaan vähintään 0,5 karaattia. Hyvin hiottu timantti tekee kivestä kauniisti kimaltavan, mutta hionnan valinta riippuu kunkin henkilökohtaisesta mausta. Kauneus kun on kuitenkin subjektiivinen kokemus.

Timanttisormus

Valikoima erilaisia hiontoja

 

Briljanttihionta

Pyöreä briljanttihionta on kaikista suosituin. Briljanttihionnassa on yleisesti ottaen paras tasapaino hionnan, värin ja puhtauuden välillä. Briljanttimuoto, jossa on 58 viistettä, on asettanut standardin kaikille muille timanttimuodoille. Yli 75% kaikista tänä päivänä myydyistä timanteista on muodoltaan briljantteja.

 

Prinsessahionta

Prinsessahionta on toisiksi suosituin hiontamuoto briljanttihionnan jälkeen. Se on erittäin käytetty hiontamuoto varsinkin kihlasormuksissa. Se omaa terävät kulmat ja perinteisen neliömaisen muodon. Prinsessahionta on täydellinen valinta jos haluat jotain tavallisesta pyöreästä briljantista poikkeavaa. Suurin osa neliön ja suorakaiteen muotoisista hionnoista ei saa täysin samaa loistoa kuin pyöreä briljantti, mutta prinsessahionta on suunniteltu antamaan suurimman mahdollisen loiston mitä sen muotoinen kivi voi antaa. 

 

Flandershionta

Flandershionta on todellisuudessa kahdeksankulmainen vaikka se näyttää neliöltä ylhäältä päin katsottuna. Siinä on neljä lyhyttä sivua ja neljä pitkää. 98% kaikista flandershionnoista omaa 61 viistettä, mikä luo erittäin monimutkaiset mittasuhteet. Loput kaksi prosenttia hionnoista ovat muodoltaan suorakulmia, joissa on 65 viistettä. Hionta on erittäin vaikea tehdä, mutta se antaa erittäin kauniin loiston ja kiillon.

 

Sydämenmuotoinen hionta

Sydämenmuotoista hiontaa pidetään kaikista romanttisimpana hiontamuoton, sillä se yhdistää kaksi rakkauden suurinta symboolia – sydämen ja timantin. Sydämenmuotoisen hionnan muoto on ainutlaatuinen ja sopii täydellisesti useisiin koruihin. Sydämenmuotoinen hionta saa erilaisen luonteen, riippuen mitkä sen mittasuhteet ovat leveyden ja korkeuden välillä. Eron huomaa parhaiten kun katsoo timanttia ylhäältäpäin.

 

Tyynyhionta

Tyynyhionnan kulmat ovat pyöreät, sen viisteet suuria ja sen leikkaus on antiikkinen. Tyynyhionta ei ole yhtä loistava ja kimalteleva kuin osa modernimpia hiontoja. Tyynyhionta on kuitenkin ainutlaatuisen näköinen ja sen tuntu on erittäin romanttinen. Klassinen ulkonäkö tuo hiontaan vintage -henkeä.  

 

Pisarahionta

Pisarahiottu timantti on saanut tunnistettavan pisaramuotonsa vastakkaisesta terävästä ja pyöreästä sivusta. Ainutlaatuinen ulkonäkö tekee siitä suositun tietynlaisissa koruissa. Hionnassa on myös todella hieno loisto ja se luo hienostuneen ja viimeistellyn vaikutelman.

 

Ovaalihionta

Ovaalihionnalla on pyöreää briljanttihiontaa muistuttava kaunis loisto ja se onkin täydellinen valinta heille, jotka pitävät briljanttihionnasta, mutta tahtovat hieman epätavallisemman timantin. Ovaalit timantit ovat suosittuja, sillä ne korostavat pitkiä sormia. Ovaalihionta lukeutuu uudempiin hiontoihin, sillä se syntyi vasta 50-luvulla Lazare Kaplanin käsissä.

Timanttisormus

Hyvä tietää:

Timanttien hoito on erittäin tärkeää, sillä ne tarvitsevat paljon huolenpitoa säilyttääkseen kiiltonsa ja kauneutensa vuosi vuoden perään. Paras timanttien huoltotapa on käydä noin kerran vuodessa puhdistamassa timantit osaavan kultasepän luona.   

 

Tiesitkö:

Maailman suurin timantti on Cullinan -timantti, joka löydettiin 1905 Transvaalissa, Etelä-Afrikassa. Muita tunnettuja timantteja ovat Hope ja Koh-i-noor.

 

Maailman kallein timantti:

Marraskuussa 2013 myytiin Pink Star niminen timantti 83,2 miljoonan dollarin hintaan. Tämä tapahtui huutokaupassa, Genevessä. Tämä tekee Pink Starista tähänastisesti arvokkaimman timantin.

 

Ihmisestä jalokiveksi:

Sveitsiläinen yritys Algordanza tarjoaa mahdollisuuden valmistaa edesmenneen ihmisen tuhkan seassa olevasta hiilestä säteilevän kiven. Hiili kuumennetaan ja muutetaan grafiitiksi, joka sitten puristetaan ”timantiksi”.

Lue lisää

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Story of Love – Jokaisella korulla on tarina

Syntyy tarina josta tulee ikuisesti osa elämää. Löydä oma unelmiesi sormus symbolisoimaan juuri teidän rakkaustarinaa – Story of Love

Korutrendit juuri nyt!

Olemme keskustelleet muutamien asiantuntijoiden kanssa ja selvittäneet, mitkä korutrendit ovat tällä hetkellä suosittuja niin kihlasormuksissa, vihkisormuksissa, kuin muissakin hääkoruissa.

Schalins of Sweden

Kun olet valinnut ja tilannut kihla- tai vihkisormuksesi meiltä, valmistamme sen käsityönä täysin alusta alkaen.

Suojele sormustasi!

Vihki- ja kihlasormus ovat sormuksia, joita tulet käyttämään elämäsi jokaisena päivänä. Jotta sormukset pysyisivät kauniina ja kiiltävinä, on tärkeää pitää…

TESTI: Minkälainen kihlasormus täydentää tyyliäsi?

Oletko aina miettinyt minkälainen kihlasormus sopisi sinulle ja kuvaisi persoonaallisuuttasi? Tämä testi antaa siihen vastauksen!

Suokko: Millainen timantti sormukseen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta.

Klassiset kellot miehille ja naisille

Ajaton, klassinen kello on täydellinen lahja sekä naisille että miehille. Tässä meidän suosikkeja!

Löydä täydellinen vihkisormus – Kotimaiset Silván-sormukset

Kotimaiset Silván-sormukset tarjoavat laajan valikoiman vihkisormuksia ja kihlasormuksia laatutietoisille morsiamille ja sulhasille.

Esittelyssä: Timanttijahdin voittaja!

Olemme arponeet upean Timanttijahti -kisan voittajan! Katso tästä kuka voitti!

Kihlasormus jolla saat hänet ikuisesti omaksesi

Mietitkö rakkaasi kosimista? Nämä kihlasormukset saavat hänen silmänsä loistamaan ja hän on ikuisesti sinun.

Kihlasormus ja vihkisormus

Suurta valintaa tehdessä, on monella kysymyksiä koskien sormuksia. Tässä saat vastaukset yleisimpiin kysymyksiin!

Laboratoriotimantti – ekologinen ja edullisempi vaihtoehto

Sormusta etsiessään ja suunnitellessaan hääparin valittavaksi tulee useita tarjolla oleviamateriaalivaihtoehtoja, joista rakentaa unelmiensa sormus.

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Asiantuntijan vastaukset

Lue lisää saadaksesi tietää, mitkä ovat suosituimpia sormusmalleja tällä hetkellä ja mitä koruja morsiamen ja sulhasen tulisi harkita suureen päiväänsä.

Timantti – jalokivien kuningatar

Ihminen on tuhansien vuosien ajan ihaillut timantin kauneutta ja vielä tänäkin päivänä sitä pidetään jalokivien kuningattarena.

Löydä tiesi täydellisen sormuksen luo

Aiheuttaako nimettömän rengastaminen päänvaivaa? Sormussuo voi olla upottava, varsinkin jos aiheeseen ei ole perehtynyt etukäteen.

Mitä jalokivet kertovat?

Sormuksissa on monia erilaisia ​​kiviä ympäri maailmaa. Mitä eri värit ja kivet tarkoittavat? Annamme sinulle lyhyen esittelyn!

Kaikki mitä sinun tulee tietää miesten kihlasormuksista

Yhä useammat tahot alalla, sekä isommat valmistajat että yksittäiset kultasepät, ovat tarttuneet miesten kihlasormusten lisääntyneeseen kysyntään.

Miksi sileä sormus tulee aina olemaan voittaja

Klassinen, sileä, kultainen vihkisormus on yhtälailla häiden symboli, kuin timanttisormuskin. Tällainen klassinen sormus on aina ajanmukainen.

Ajattomat helmet

On aina tyylikästä sonnustautua helmikoruihin hääpäivänä. Se on samanaikaisesti sekä perinteistä, eleganttia että kaunista.

Näin puhdistat timanttisormuksesi

Harva asia on yhtä kiehtova kuin puhdistettu ja kiillotettu timanttisormus ja sen uskomaton kiilto ja säihky.

Esittelyssä Timanttijahti 2021 -kilpailun voittajat!

Häät ja Juhlat järjestää vuosittain Timanttijahti-kilpailun. Tässä kilpailussa osallistujilla on mahdollisuus voittaa uniikki, toiveidensa mukaisesti suunniteltu vihkisormus arvoltaan 5000 euroa!

Viimeisimmät viestit

Viimeisimmät viestit

Princess – kotimainen timattisormusmallisto

Princess timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu tunnus ja Design from Finland…

Lue Lisää

Korutrendit juuri nyt!

Olemme keskustelleet muutamien asiantuntijoiden kanssa ja selvittäneet, mitkä korutrendit ovat tällä hetkellä suosittuja niin kihlasormuksissa, vihkisormuksissa, kuin muissakin hääkoruissa.

Lue Lisää

Schalins of Sweden

Kun olet valinnut ja tilannut kihla- tai vihkisormuksesi meiltä, valmistamme sen käsityönä täysin alusta alkaen.

Lue Lisää

Suojele sormustasi!

Vihki- ja kihlasormus ovat sormuksia, joita tulet käyttämään elämäsi jokaisena päivänä. Jotta sormukset pysyisivät kauniina ja kiiltävinä, on tärkeää pitää…

Lue Lisää

TESTI: Minkälainen kihlasormus täydentää tyyliäsi?

Oletko aina miettinyt minkälainen kihlasormus sopisi sinulle ja kuvaisi persoonaallisuuttasi? Tämä testi antaa siihen vastauksen!

Lue Lisää

Löydä täydellinen vihkisormus – Kotimaiset Silván-sormukset

Kotimaiset Silván-sormukset tarjoavat laajan valikoiman vihkisormuksia ja kihlasormuksia laatutietoisille morsiamille ja sulhasille.

Lue Lisää

Kihlasormus jolla saat hänet ikuisesti omaksesi

Mietitkö rakkaasi kosimista? Nämä kihlasormukset saavat hänen silmänsä loistamaan ja hän on ikuisesti sinun.

Lue Lisää

Kihlasormus ja vihkisormus

Suurta valintaa tehdessä, on monella kysymyksiä koskien sormuksia. Tässä saat vastaukset yleisimpiin kysymyksiin!

Lue Lisää

Put a ring on it

Kumpi sormuksista tulee perinteen mukaan olla arvokkaampi? Vastaamme tässä artikkelissa tärkeisiin kysymyksiin koskien kosintaa sekä kihla- ja vihkisormusta.

Lue Lisää

Asiantuntijan vastaukset

Lue lisää saadaksesi tietää, mitkä ovat suosituimpia sormusmalleja tällä hetkellä ja mitä koruja morsiamen ja sulhasen tulisi harkita suureen päiväänsä.

Lue Lisää