Luo oma vihkisormus

Ei ole mitään tiettyä vastausta sille, miltä vihkisormuksen tulee näyttää. Päätös on jokaisen oman maun mukainen. Vihkisormusmuoti muuttuu kuitenkin koko ajan ja sinun on aina mahdollisuus valita joko uuden tai vanhan muotoilun mukainen sormus.

Teksti: Anna Storm  Kuvat: Adobestock.com

Osaava kultaseppä voi auttaa teitä luomaan omat uniikit vihkisormuksenne. Löytääksenne teidän elämäänne ja sormiinne sopivat sormukset, on pakollista vierailla kultasepän luona. Kultasepän luona voitte kokeilla erityylisiä sormuksia ja katsoa itse miltä sormukset sormissanne näyttävät. Inspiroidu kultasepän valikoimasta ja hyödynnä hänen erikoisosaamistaan. Useimmissa paikoissa teidän on mahdollisuus suunnitella omat ainutlaatuiset vihkisormuksenne, mikä tarkoittaa, että voitte yhdessä kultasepän kanssa valita metallit, jalokivet sekä hionnat sormuksiinne. Tulette toivottavasti kantamaan vihkisormuksianne koko elämänne ajan, joten valitkaa sormukset sydämillänne.


Designin valinta

Sormuksen mallin voi valita monesta eri vaihtoehdosta. Tässä listaamme muutaman tämän päivän yleisimmistä malleista:

 • Allianssisormus – Allianssisormus koostuu yleensä koko sormusta kiertävistä timanteista, mutta saatavilla on myös puoli- ja yksi neljäsosa-allianssisormuksia sekä muita erilaisia yhdistelmiä.
 • Sileät sormukset – Näitä käytetään useimmiten kihlasormuksina ja yleensä täydennetään vihkisormuksella, joka yleensä tässä tapauksessa on allianssisormus tai yhden kiven sormus.
 • Yhden kiven sormukset, eli solitäärisormukset – Yhden kiven sormus on nimensä mukaisesti sormus, jossa on yksi näyttävä jalokivi. Kyseessä on tänä päivänä erittäin klassisena pidetty ja suosittu sormus, jota on saatavilla useissa eri hintaluokissa. Hintaan vaikuttaa eniten timantin tai jalokiven koko.
 • Sivukivisormus – Heille, joille yhdellä suurella timantilla koristeltu solitäärisormus ei riitä, sivukivisormus on täydellinen valinta. Tässä mallissa yhdistetään klassinen solitäärisormus allianssisormuksen kanssa blingin maksimoimiseksi kuitenkaan olematta liian uskalias.
 • Kameésormus – Tämän tyylinen sormus liitetään usein vintagetyylinen ja se koostuu useimmiten yhdestä isosta kivestä (voi olla esimerkiksi rubiini, safiiri tai timantti), jota ympäröi useat pienet kivet.
 • Halo-sormus – Halo-sormus on sormusmalli, jonka juuret ovat 1920-luvulla ja joita nähtiin runsain määrin the Great Gatsby -elokuvassa, joka sijoittuu juuri tuohon aikakauteen. Sormus on saanut nimensä halon, eli valokehän mukaan, joka kiertää päätimanttia. Kyseessä on siis kehä pienempiä timantteja, jotka korostavat päätimanttia saaden sormuksen säteilemään uskomattoman voimakkaasti. Sormus sopii erinomaisesti elegantille naiselle, joka pitää eksklusiivisista asioista ja itsensä sekä korujensa esiintuomisesta. Tällaiseen sormukseen sonnustautuneita julkisuuden henkilöitä ovat muun muassa Jessica Alba ja Gwyneth Paltrow.
 • Usean kiven sormus – Aivan kuten nimikin antaa ymmärtää, on kyseessä sormus, jota koristavat useat suuret kivet. Tämän sormuksen voi helposti sekoittaa allianssisormuksen kanssa, mutta sormusten erona on se, että usean kiven sormuksessa on enintään yhdeksän isompaa kiveä, jotka on kiinnitetty krappanoiden avulla, kun taas allianssisormus koostuu useammasta kivestä, jotka on kiinnitetty pavé- tai kanavaistutuksella.


Hyödynnä asiantuntijoiden apu ja varaa aika konsultaatioon

Voit löytää tietoa metalleista ja jalokivistä internetistä ja lehdistä, mutta se ei yleensä ole tarpeeksi lopullisen päätöksen tekoon. Ainoastaan keskustelemalla kultasepän kanssa voit saada kaiken tarvittavan tiedon metalleista ja kivistä. Älä epäile esittää kysymyksiä kultasepällesi. Mikäli aiot valita jonkin muun jalokiven kuin timantin, on hyvä ottaa perusteellisesti selvää, mitä ominaisuuksia unelmakivelläsi on, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Jos sinulla on esimerkiksi tarvetta muuttaa vihkisormuksesi kokoa, pitää tässä toimenpiteessä toisinaan Iroitta kaikki sormuksen kivet, sillä ne eivät kestä sormuksen koon muuttamisen aiheuttamaa rasitusta.

Varaa aika kultasepälle tai korukauppiaalle, jotta voit kaikessa rauhassa sovittaa vihkisormuksia ja esittää kysymyksiä. Voit kertoa budjetistasi ja ajatuksistasi muotoilun ja materiaalin suhteen. Kysy kultasepän omasta vihkisormusmallistosta. Tärkeä neuvo on: kokeile ja kokeile. Vihkisormus saattaa näyttää täydelliseltä lehtikuvassa, mutta todellisuudessa se voi näyttää aivan muulta. Sinun täytyy sovittaa vihkisormusta ja mielellään vielä useampia vaihtoehtoja. Hyvä nyrkkisääntö on, että oikea sormus kaunistaa kantajaansa. Jopa henkilöille, jotka työskentelevät sormusten ja korujen kanssa päivittäin, saattaa tulla yllätyksenä, mikä sormus sopii sinulle parhaiten. Tämän takia sovitus on erityisen tärkeää.


Sopivatko sormukset yhteen?

Muista huomioida, että kihlasormuksen ja vihkisormuksen tulee sopia yhteen ulkonäöllisestä, mutta myös käytännöllisestä näkökulmasta niin, että ne eivät hierrä toisiaan. Tavallinen hääparien tekemä virhe on, että he ajattelevat vain ensimmäistä sormusta eli kihlasormusta, eivätkä kihla- ja vihkisormuksen yhdistelmää. On tärkeää, että sormukset sopivat yhteen, muuten hääparille saattaa tulla iso ylimääräinen kustannuserä kun sormukset pitää jälkikäteen korjata yhteensopiviksi.

Sormukset kuluttavat toistensa reunoja, jos ne eivät sovi yhteen. Kulta on pehmeä materiaali ja muutaman vuoden päästä saatat joutua viemään sormukset huoltoon kulumisen takia. Yleinen syy kulumiseen on sormusten eri korkeus, eli niiden eri paksuudet. Pahimmassa tapauksessa kultaseppä joutuu työstämään sormuksen uudeksi ja tehdä sisäkaiverrukset uudestaan. Joissain tapauksissa sormus saattaa hangata toisen sormuksen timantin istutusta vasten niin, että lopulta timantti irtoaa. Tälläinen ajattelemattomuus voi tulla turhan kalliiksi ja se voidaan välttää huomioimalla yhteensopivuusasiat sormuksia valittaessa.

Usein kannattaa ostaa kihla-ja vihkisormus samalta kultasepältä; tässä tapauksessa kultaseppä voi auttaa valitsemaan yhteensopivat sormukset.


Huomioi myös

Vihkisormuksesi tulee sopeutua myös sinun arkipäivääsi ja niihin toimiin, jota päivittäin suoritat. Mieti miltä arkipäiväsi ja työelämäsi näyttää; jos esimerkiksi teet paljon töitä käsilläsi, kannattaa sinun valita kestävämpi sormus tai olla valmis riisumaan se aina työskennellessäsi.

Ostaessasi kihla- ja vihkisormusta on tärkeää huomioida, että sormusten tulee vastata persoonallisuuttasi ja tyyliäsi – tulet toivottavasti kantamaan sormuksia koko loppuelämäsi. Jo kihlasormusta valitessa on hyvä miettiä miltä haluaa vihkisormuksen näyttävän. Tällä tavoin vältät hankkimasta sormusta, joka pitää työstää uusiksi (tai jopa hankkia uusi tilalle), kun vihkisormus ei sovikaan yhteen kihlasormuksen kanssa.

Esitä kaikki kysymyksesi kultasepälle, sillä mitkään kysymykset eivät ole liian pieniä tai suuria vastattaviksi.

Muutama fiksu vinkki sormuksen valintaan

 • Mieti kihla- ja vihkisormuksen yhdistelmää. Valitse sormukset, jotka sopivat yhteen puhtaasti käytännöllisistä syistä.
 • Tuplatarkista kultasepän kanssa, että sormus on oikean kokoinen. Sormusta kannattaa sovittaa käsien ollessa sekä kylmät että kuumat.
 • Sormuksen tulee kuvastaa persoonaasi ja tyyliäsi – valitse sormus, jota rakastat.
 • Mieti miltä arkesi näyttää – valitse sormus, joka vastaa sille asetettuihin vaatimuksiin.
 • Trendien seuraaminen on aina hauskaa, eikä tällä hetkellä muodissa olevan sormuksen valinta tarkoita, että kyllästyisit siihen – valitse sormus, joka on mielestäsi hieno!
 • Ole tarkka materiaalivalinnan kanssa, varsinkin jos olet allerginen tai yliherkkä joillekin materiaaleille. Ota kultaseppä avuksesi ja etsikää yhdessä materiaali, joka sopii ihollesi ja siihen kohdistuvalle jokapäiväiselle kulutukselle.
 • Löydä oikea sormus sovittamalla useita eri vaihtoehtoja uudestaan ja uudestaan.

LUE LISÄÄ


Seuraa meitä
Back to top