Kepeä ja kupliva aloitus häille

Pariisilainen macaron-leivos

Macaron-leivokset ovat pieniä marenkimantelikeksejä, joiden kovan keksikuoren ja toisaalta pehmeän täytteen yhdistelmä on suussa sulava. Nykyisin karamelliväreissä kimaltava keksi on suloinen tuttavuus, joka yhdessä samppanjan kanssa on hauska aloitus hääjuhlille aperitiivina.

Teksti: Laura Parkkinen | Kuvat: Sandra Cunningham / Shutterstock.com

Munkin navasta Ladureen kekseihin
Alun perin macaroneja tarjottiin täytteettöminä mantelikekseinä ja ensimmäiset havainnot macaroneista juontavat keskiajalta. Joidenkin lähteiden mukaan macaronit oli keksitty vuonna 791 Comeryn luostarissa, toisten lähteiden mukaan munkkien toimesta Italiassa. Gastronomian tietosanakirjan Larousse Gastronomiquen mukaan macaroneja kutsuttiin nimellä ”munkin napa”.
Macaron nimen alkuperä juontaa italian murresanaan maccarone, jolla on viitattu erityisesti jauhettuun manteliin. Italian hoveissa tarjoiltiin enimmäkseen macaroneja muistuttavia amarettikeksejä. Renesanssin aikana leivos kulkeutui Ranskan hoviin. Todellisen kansansuosion keksi koki, kun Ranskan vallankumouksen aikana kaksi nunnaa alkoi elättää itseään myymällä macaron- keksejä Nancyssa, josta ne levisivät ympäri maailmaa.
Macaron-leivoksiin keksittiin yhdistää kaksi kuorta laittamalla niiden väliin täytettä. Leivoksesta tuli suuri herkku 1900-luvun pariisilaiskahviloissa. Yhä toiminnassa oleva Laduree lisäsi leivoksiin täytteen väriset kuoret. Laduree valmistaa joka kausi erityisen macaronin, kuten  vaikka luumua tai unikkoa sisältävän kausituotteen. Perussuosikit kuten pistaasi ja mansikka säilyvät aina valikoimissa.

Macaron- leivos kotikonstein
Macaroneissa on jotain hyvin pariisilaista, kepeää ja kuplivaa. Kirjassa ”Pariisilainen macaron-leivos” neuvotaan macaronien valmistus, joka ei ole lainkaan niin vaikeaa, jos noudattaa ohjeita.  Lisäksi ohjeissa on huomioitu hinta, Suomen olot ja vaikeustaso.
– Ainekset maksavat noin 8-10 euroa eli valmistaminen ei ole kallista, kun kahvilassa leivos maksaa noin 1.40 euroa, kirjan kustantaja ranskalainen Julien Colot sanoo.
Kirjassa on 77 reseptiä, mm. suomalaiseen makumaailmaan sopivia macaron-ohjeita. Kirjasta löytyvät esimerkiksi salmiakkimacaronit, kurpitsamacaronit ja laventelin makuiset macaronit. Myös myttyyn menneistä macaroneista voi sommitella leivonnaisen. Mikään ei toki estä kehittelemästä suosikkiyhdistelmää itse!
Macaronit ovat tehneet toisen tulemisen 2000-luvulla. Yhtenä innoittajana on ollut Sofia Coppolan elokuva ”Marie Antoinette”, jonka pastelliset macaronit tilattiin Ladureelta. Kepeytensä ja somuutensa takia Macaron on hauska alkupala häihin. Elintarvikevärillä macaronin voi soinnuttaa vaikka morsiamen pukuun tai morsiuskimppuun. Niiden tekeminen voi olla myös hauska polttareiden ohjelmanumero. Morsiamelle voi järjestää macaronmaistiaiset, joissa testataan suosikkimakuja ja juodaan samppanjaa.
Macaron-leivoksista voi tehdä myös hääpöytään sopivia syötäviä koristeita, kirja antaa ohjeet esimerkiksi lumilyhtyyn (oiva talvihäihin!) tai joulukuusen. Macaroneista voi sommitella myös pyramidin, jossa on morsiusparin nimikirjaimet tai niillä voi korvata perinteiset hääkarkit. 
– Ranskassa myös tarjoillaan macaroneja jälkiruokana konjakin kera, mutta myös aperitiivina. Makeaan leivokseen sopii neutraalimpi juoma, kuten konjakki tai samppanja, mutta miksei myös Vana Tallinn, Colot sanoo.

Julkaistu 13.2.2013


  • Hääkonvehdit

    Hääkonvehdit

    Herkullisia ja suussasulavia, hääteemaan sopivia ja käsintehtyjä konvehteja! Omia suklaitaan valmistavasta puodista on mahdollista pyytää omia suosikkimakuja sisä...

  • Joensuun Teatteriravintola

    Joensuun Teatteriravintola

    Joensuun Teatteriravintola on ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa yhdistyvät arvoympäristö, joustavat tilat, erinomainen ruoka ja laadukas palvelu.

  • Kadettien jäljillä Munkkiniemen mahtirakennuksessa

    Kadettien jäljillä Munkkiniemen mahtirakennuksessa

    Okrankeltainen rakennus on vaikuttava näky Helsingin Munkkiniemessä. Vanhana Kadettikouluna tunnettu talo on arkkitehti Eliel Saarisen uljas luomus, joka on kokenut mi...

  • Häät Järvisydämessä

    Häät Järvisydämessä

    Lomakeskus Järvisydämen löydät Saimaan vesistön ääreltä Itä-Suomesta, Rantasalmelta. Järvisydämessä talon piikatyttöset ja renkipojat tarjoilevat vierailleen kaiken ka...

  • Haikon Kartanossa palvelee oma Butler

    Haikon Kartanossa palvelee oma Butler

    Hotelli Haikon Kartano on tehnyt miljoonaluokan investoinnin uudistaen historiallisen kartanorakennuksensa. Kaikki 24 huonetta on entisöity vanhaa kunnioittaen. Samall...

  • Lehmonkärki

    Lehmonkärki

    140 vieraan kesähäät Päijänteen rannalla ja perinteiset lavatanssit viehättävässä paviljongissa. 40 vieraan hääpäiväjuhlat talonpoikaismiljöö Haanokissa tai designhuvi...

  • Ravintola Tiiliholvi

    Ravintola Tiiliholvi

    Häämenu á la Ravintola Tiiliholvi

  • Elämäsi tärkein juhla huvilamiljöössä

    Elämäsi tärkein juhla huvilamiljöössä

    Villa Hannala on yksi viehättävistä pitsihuviloista, joita Toppilansalmen rannoilla Oulussa oli parhaimmillaan yli kaksikymmentä. Vuosikymmenten ajan kestäneen rapistu...

  • Liekoranta

    Liekoranta

    Palvelua ja mestarin makuja! 

  • Komediateatterin Juhlatalo

    Komediateatterin Juhlatalo

    Komediateatterin Juhlatalo Tampereen keskustassa on häätaloksi kuin tehty. Vanha arvokas talo on nähnyt lempeä ja lämpöä niin paljon, että jo sisään astuessa seinistä ...