Teidän oma trooppinen paratiisinne

Oletteko epävarmoja siitä, mihin matkustaisitte häämatkallenne? Nyt voitte lopettaa sopivan kohteen etsimisen. Perhentian Islands on Malesian koilliskulmalla, ja siellä on kaikki, mistä koskaan olette unelmoineet – ja vähän muutakin.

Teksti & kuvat: Jane Thomsen

”Toivon vain, että emme pitkästyisi... Emme olleet koskaan olleet aurinkolomalla, ja matkaesitteiden perusteella näytti siltä, että Perhentian Islandsilla ei olisi oikein muuta tekemistä kuin auringonotto.”

Mieheni on vieläkin huonompi makaamaan rannalla kuin minä. Silti istuimme nyt veneessä matkalla sen tyyppiselle saarelle, joita näkee vain matkaoppaissa. Sellaiset saaret, jotka tuntuvat täysin epätodellisilta. Sellaisia eivät Perhentian Islands -saaret kuitenkaan ole. Matkattuamme tunnin veneessä Malesian itärannikolla sijaitsevasta Kuala Besut -kylästä saavumme taivaansiniseen paratiisiin. Olemme jättäneet taaksemme pohjoismaisen talven ja sen hitaasti synkistyvän pimeyden ja yhtäkkiä olimme perillä siellä, missä aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, missä vesi on houkuttelevan sinistä ja rannat hohtavan valkoisia. Halusin heti hypätä aaltojen sekaan. Minä ja mieheni pidimme toisiamme kädestä maatessamme kumpikin omalla ilmapatjallamme...

Taivaansininen paratiisi
Perhentian Islands on pienten paratiisisaarten ryhmä Etelä-Kiinan merellä lähellä Thaimaan rajaa. Saaret sijaitsevat pitkänomaisen maan koilliskulmassa, ja sinne on ensin tunnin lentomatka pääkaupunki Kuala Lumpurista, sitten tunnin taksimatka ja lopulta vielä tunnin venematka. Matkan hankaluuden takia Perhentian Islands -saaret eivät ole tulvillaan turisteja, joten meistä tuntuu siltä, kuin olisimme löytäneet oman pienen paratiisimme. Nämä pienet saaret ovat niin eristyksissä, että useimmat hotellit ja majatalot ovat auki vain helmikuun lopusta lokakuun puoliväliin, jolloin tuulet ja sää mahdollistavat saarille matkustamisen.

Me päätimme käydä Perhentian Besarilla – saarella, joka ei ole tunnettu vilkkaasta yöelämästään, mutta joka sen sijaan tarjoaa kauniita koralliriuttoja ja rentoa rauhaa. Olimme varanneet Perhentian Tuna Bay Island Resortista bungalowin, josta oli näkymä merelle ja jossa oli pieni terassi bungalowin edessä. Vietimme siellä lähes neljä päivää ja illat puhuimme kaikesta maan ja taivaan välillä katsellessamme kookospalmujen leveiden lehtien ja pitkien vihreiden runkojen katveessa, kun aurinko laski alas horisontin taakse.

Ensimmäinen kerta
”Snorklaus on kuin seksiä Ensimmäinen kerta jännittää, mutta se on ehdottomasti parasta, mitä olet koskaan tehnyt... "

Kyltti roikkuu hotellin pienen sukellus- ja snorklaustarvikemyymälän ulkopuolella. Sukellusseikkailuista kiinnostuneille on tarjolla monia mahdollisuuksia, ja joka aamu lähtee paatti kohti parhaita riuttoja, joilla maailmanluokan sukelluspaikat odottavat. Mieheni ja minä emme uskaltaneet mennä sukelluskurssille, joten vuokrasimme pari snorkkelia ja sukellusnaamaria kuin symbolisena eleenä. Eihän kokeilemisesta nyt mitään haittaa ainakaan voi olla. Ja niin vain kävi meillekin... Me rakastuimme lajiin ja niihin pieniin värikkäisiin kaloihin, joita ui vedessä aivan meidän bungalowimme edessä. Kävi ilmi, että vesi Tuna Bay Resortin ympärillä kätkee sisäänsä upeita hyvin säilyneitä koralliriuttoja. Vain kymmenen metrin päässä, matalassa lämpimässä vedessä.

Kelluntameditaatio
Snorklaus osoittautui kolmiviikkoisen Malesian-matkamme suurimmaksi elämykseksi yhdessä Perhentian Islandsin taivaansinisen meren, viileän hiekan ja hyvän ruoan kanssa. Snorklaaminen oli lähes meditatiivista. Pää veden alla kuulimme vain meren aallot ja omat sydämenlyöntimme. Ja poissa ovat arkipäivän stressi, aikataulut ja kaikki pakollinen. Tässä olemme vain me kaksi metsästämässä tilaisuutta nähdä seuraava keltainen kala. Seuraava pieni hauska rapu. Seuraava suuri sateenkaarenvärinen olio. On todella mahtava kokemus uida satojen kalojen ympäröimänä.

Snorklaus oli niin koukuttavaa, että aivan unohdimme jotkin muut saaren harrastusmahdollisuuksista, kuten saaren ympäri vaelluksen viidakon läpi tai matkustamisen toisiin kaupunkeihin, jotka ovat täysin erilaisia ja sijaitsevat siellä täällä ympäri saarta. Saattaa olla, että meidät sai pysymään paikoillaan myös ajatus kaikista niistä pikku matelijoista, joita matkalla saattaa kohdata... Kuten myrkyllinen palmukäärme ja maailman pisin boakäärme, mutta myös erityyppiset liskot.

Yhtenä päivänä onnistuimme tempomaan itsemme irti snorkkeleista ja purjehtimaan Perhentian Kecilille kuljeskelllaksemme pitkin Long Beachia paljain jaloin varpaat vitivalkoisessa hienossa hiekassa. Kecilillä on aivan erilainen reppumatkaajamainen tunnelma kuin Besarilla. Pienet nuorten matkaajien ryhmät nauttivat halvoista ruoista ja juomista tunnelmallisissa tavernoissa. Me päädyimme hierontaan rannalla ja syömään yhteen saaren ravintoloista ennen kuin purjehdimme takaisin "omalle" saarellemme.

Matkan huippuhetki
Aurinko on laskemassa horisontin taa. Aikaisin seuraavana aamuna lennämme takaisin Kuala Lumpuriin, ja heti sen jälkeen matka jatkuu Tanskaan. Päätimme vierailla kalojen maailmassa vielä kerran ennen matkaa. Mieheni ui hieman minua kauemmin ympäri riuttaa, ja kuulin hänen huutavan: "Täällä on kilpikonna! Todella suuri kilpikonna!" Täysin odottamatonta, mutta yhtään enempää emme olisi voineet toivoa.

Faktoja Perhentian Islandsista:
Muodostuu kahdesta saaresta: Perhentian Besarista (suuri Perhentian) ja Perhentian Kecilistä (pieni Perhentian) sekä muutamista pienemmistä saarista. Saaret sijaitsevat Etelä-Kiinan merellä Malesian koillispuolella noin 64 kilometrin päässä Thaimaan rajalta.

Saarilla ei ole liikennettä. Ainoa tapa matkustaa on kulkea veneellä rannalta toiselle tai satamasta toiseen. Valitsetpa kulkuneuvoksesi kalastusveneen tai liikenneveneen kannattaa käyttää pelastusliivejä, sillä veneet ajavat yleensä melko lujaa. 5–15 minuutin matka maksaa noin 10–25 ringgitiä.
Useimmat hotellit ja lomapaikat ovat Perhentian Kecilillä ja sijaitsevat Long Beachilla, joka nimensä mukaisesti on pitkä hiekkaranta, jolla on vitivalkoista hiekkaa aina silmän kantamattomiin. Kecil houkuttelee puoleensa reppumatkailijoita, pienellä budjetilla matkustavia sekä niitä, jotka ovat haluavat juhlia rannalla. Perhentian Besar sen sijaan on perheystävällisempi paikka. Siellä on rauhallista auringon laskun jälkeen. Jos asut saaren länsipuolella, voit nähdä auringonlaskun joka ilta.

Näin pääset perille: Ainoat mahdollisuudet päästä saarille ovat kylien Kuala Besut ja Tok Bali kautta. Useimmat turistit lentävät Air Asialla, Fireflyllä tai Malaysia Airlinesilla pääkaupunki Kuala Lumpurista Kota Bharun tai Kuala Terengganun lentokentille. Hinnat alkaen 84 RM. Kummaltakin lentokentältä on jatkettava taksilla Kuala Besutiin (n. 60 min), josta voi hypätä Perhentian Islandsin veneeseen (n. 45 min). Venematka maksaa 70 RM meno-paluu-lippuna, ja vene kulkee 4–5 kertaa päivässä.

Muista:
Aurinkovoide – needless to say – auringonpaiste on voimakasta.

Hyttysspray – toimii myös hietakirppuja vastaan. Ne purevat! Pitkiä kauniita terassi-iltoja varten.

Hyvä kirja – voit ehkä vaihtaa sen johonkin hotellin vastaanotossa olevista kirjoista.

Käteinen raha – saarilla ei ole pankkiautomaatteja ja vain muutamat hotellit hyväksyvät korttimaksuja.

Sää:
Trooppinen ilmasto, jossa lämpötilat ovat 30 asteen tienoilla koko vuoden. Huippusesonki kesäkuulta elokuulle, mutta saari houkuttelee matkailijoita helmikuun lopulta lokakuun puoliväliin.